Haber

Bornova Belediyesi’nde 1.200 işçinin iş bırakması

Bornova Belediyesi’nde 1.200 işçiye iş bırakma eylemi

İZMİR – Bornova Belediyesi’nde işçiler, ‘ek protokol’ talepleri karşılanmadığı için yarım gün işten ayrıldı. 1.200 işçinin yarım gün işine ara verdiği öğrenilirken, Bornova Belediye binası önünde basın açıklaması yapıldı.

Bornova Belediyesi’nde DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na bağlı 1.200 işçi, ‘ek protokol’ talepleri karşılanmadığı için yarım gün işten ayrıldı. Bornova Belediye binası önünde toplanan sendikalı çalışanlar, artan enflasyon karşısında fiyatların eridiğini belirterek, ek protokol talebiyle basın açıklaması yaptı.

“Ücretlerimiz zar zor 18 bin liraya ulaştı”

General-İş Sendikası Sosyal Yardım İşleri Başkanlığı Baş Temsilcisi İrfan Kılıç yaptığı basın açıklamasında, işçilerin zam ile geçinemeyeceklerini ve 18 bin liraya ulaşan maaşlarının kendilerine yetmediğini belirtti. Kılıç, “Bütün bu zorlu koşullarda on ay önce imzaladığımız sözleşmemizle kazancımız en yüksek seviyelere ulaşmış olsa da bugün itibariyle anlamını yitirdi. Mevcut sözleşmemizde sadece taban ücretimiz öncekinden yüzde 70 daha fazlaydı. Ocak-Temmuz 2023 dönemi fiyatlarımıza TÜİK bilgilerinin uygulanması sonucunda bu oran yüzde 15 mertebesine kadar inmiştir.Yol,yemek,ikramiye ve diğer tüm kalemlerimiz alındığında Her ay aldığımız 1 Temmuz prestijiyle hesaplandı, fiyatlarımız ancak 18 bin lirayı bulabildi.Yemeği en kaliteli simitten, 10 bin lirayı aşan konut kiralarına kadar tüm giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz. , ailemizin temel beslenme ihtiyaçlarından ulaşım giderlerine kadar. Ancak bu fiyatlarla yaşayamayacağımız da aşikar” dedi.

“Belediye Başkanı toplamda yüzde 30 zam önerdi”

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un toplamda yüzde 30 zam önerdiğini belirten Kılıç, “Haziran ayı sonunda ek protokol için çalışmalarımız Bornova Belediyesi İşçi A.Ş.’de müzakereler düzeyinde başladı. açıklanacak veriler, aradan tatil, belediye Cumhurbaşkanımızla yapılan ilk iki görüşmenin işveren tarafından sağlanmaması bizi bu takvime getirdi ve aslında ek zam tablosu ilk kez 2019 yılı itibari ile oluşturuldu. Bu pazartesi sizlerle paylaştığımız gibi sözleşmedeki zam oranımız yüzde 20,77 olurken, Belediye Başkanımız gıda maddesi hariç tüm fiyatlarımızın sadece yüzde 9,23’ünü ekleyerek yüzde 30 zam önerdi. Belediyemizin ekonomik kurallarını yönetmede her geçen gün daha da zor bir noktaya gidebileceğini elbette biliyoruz.Bu kurumun sağlam bir ekonomik yapı ile sürdürülebilir bir biçimde korunmasını elbette önemsiyoruz. Ancak bu beklentimizin Belediyemiz tarafından karşılanabileceği kanaatindeyiz. Fikri savunma irademiz şüphesiz açıktır. Bugün emek gücümüzü kullanarak hizmet üretmememizin sebebi sadece istediğimiz oranlarda zam alamamamız değil. Bugünkü bu hareketliliğin ardındaki gerçek, müzakerelerin sabırla sürdürülebilmesi için sürecin tıkanması ve beklentilerimizin değersizleştirilmesi ve reddedilmesidir” dedi.

“Müzakerelere devam etmeye açığız”

Maaş zammı görüşmelerine açık olduklarını söyleyen Genel-İş Sendikası Sosyal Yardım İşleri Başkanlığı Baş Temsilcisi İrfan Kılıç, “Bugün emekten gücümüzü kullanarak hizmet üretemememizin sebebi sadece 2019 yılında zam alamamamız değil. Bugün bu hareketliliğin ardındaki gerçek, sürecin uzaması, “Müzakereleri sabırla sürdürmek için beklentilerimizin devalüe edilmesi ve reddedilmesidir. Buradan Belediyemizi yönetenlere sesleniyoruz ki artık bu şehre hizmet ederken ay sonunu getirmek için önerilen zammı aşmak bir zarurettir. İçinde bulunduğumuz tutanaklar da dahil olmak üzere müzakerelerin sürdürülmesine açık olduğumuzu beyan ederiz” dedi.

habersehitkamil.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu