Başkan Soyer: “Yağmur suyu hasadı ülkemize yeniden bereket getirecek”
Sünger Şehir İzmir projesinin ilk kırsal uygulaması Küçük Menderes’te başladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kuraklık ve yoksullukla mücadele amacıyla hayata geçirilen Sünger Şehir İzmir projesinin kırsal alandaki ilk uygulaması olan “Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı”nı tanıttı. Ödemiş’te 2 bin adet su filtresi ve sarnıç bağışlanacağının söylentisini veren Önder Soyer, “Bu kapsamlı tarımsal yağmur suyu hasadı projesinin ülkemize yeniden bereket getireceğine inanıyorum” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Su Yönetimi Mümkün” vizyonuyla hazırladığı Sünger Şehir İzmir projesinin kırsal ayağı “Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı” tanıtıldı. Önder Tunç Soyer, İzmir Köy Koop. Birlik İdare Meclisi Başkanı Neptün Soyer ve kooperatif başkanları, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Tire Belediye Başkanı Atakan Duran’ın eşi Necibe Duran, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdal, oda, birlik ve sivil toplum kuruluşlarının liderleri, meclis üyeleri, muhtarlar, çiftçiler.
“İklim krizi kader değil”
Tanıtım töreninde iklim krizine karşı ortak çaba davetinde bulunan Önder Soyer, “İklim krizi kader değil. Bu krizi kendimiz yarattık. Doğa kendini yenileyen bir şeydir. Oysa doğaya o kadar ihanet ettik ki… Bugün dünyanın uzak coğrafyalarında büyük felaketler görüyoruz. İki yıl önce Sığacık’ta bir tsunami yaşadık. İklim krizinin sonuçları artık tüm dünyayı kucaklıyor. Gezegenimiz hasta. Ama kendini en çok kuraklıkla gösterir. Hasta bir gezegende kimsenin sağlıklı olmasının hiçbir yolu yoktur. O zaman onu iyileştirmek için işbirliği yapmalıyız. El ele vereceğiz, bu sorunu çözmeye çalışacağız” dedi.
“Hükümet iklim krizinin farkında mı?”
Hükümetin iklim krizinin farkında olup olmadığı sorusuna Başkan Soyer, “Olsaydı bugün mücadele ettiğimiz şeyleri çok daha önce hayata geçirmeleri gerekmez miydi? Ama tam tersini yaptılar. 2006’da bir tohum yasası çıkardılar. Sizi eyaletler arası tohum tekellerine mahkum edecek bir yasa çıkardılar. Yerli tohumu satılmaz hale getirdiler. Bu ülkede tarımdaki en büyük kayıplardan biridir. 2016’da 16 bin köyü kapattılar. O zamanlar köyleri kapatıp mahalleye çevirirseniz geleneklerini, üretimlerini bitirirsiniz demiştik. Tarımın küçük üreticilerin işi olmadığını söylediler. Tarımın büyük sanayicilerin yapması gereken bir proje olduğunu söylediler. Küçük üretici köyünü terk etsin, üretimi bıraksın, işsizler ordusuna katılsın, ucuz emekçi olsun. Bu topraklara yapılan en büyük ihanettir. Küçük üretici bu ülkede üretmekten vazgeçerse bu ülke dışa bağımlı hale gelir” dedi.
Köylüyü yeniden milletin efendisi yapabilmek için önce toprağa ve suya sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Önder Soyer, “Su tüketiminin yüzde 70’ini tarımda tüketiyoruz. Devlet ne yazık ki küçük üreticiye hangi ürünü üretsin, ne kadar satsın, ne kadar üretsin diye ilgilenmiyor. Seni kaderinle baş başa bıraktığını, bak elinde ne var der. Hem kuraklıkla hem de yoksullukla mücadele etmek zorundayız” dedi.
“Sünger Kent’in ilk kırsal uygulamasını Ödemiş’ten başlatıyoruz”
Dünyada yağmur toplayan şehir örneklerinin çok olduğunu belirten Başkan Soyer, “İzmir, Türkiye’nin ilk sünger şehri. Bunun için 5.000 adet yağmur suyu deposu bağışlayarak yağmur sularının çatılardan toplanabilmesini sağlıyoruz. 10 bin yağmur suyu bahçesi yapıyoruz. Ona bitki de veriyoruz. İlçelerimizde de uygulamalar başladı” dedi.
Ödemiş’te bir müjde de veren Önder Soyer, “2 bin su filtresi ve su sarnıcı için gerekli ekipmanı sağlayacağız. Öncelikle Sünger Kent’in ilk kırsal uygulamasını Ödemiş’te başlatıyoruz. Yağmur suyunu toplamaya başlamalıyız. Yağmur suyunu yer altı rezervlerimize geri getirmemiz gerekiyor. Böylece küçük bir müdahale ile yapabileceğimizi gördük. Ancak desteğinize ihtiyacımız var. Üreticimiz bu işin sahibi olmalıdır. Eğer sahibiysen sorun yok. Bugün başlattığımız bu kapsamlı tarımsal yağmur suyu hasadı projesinin ülkemize yeniden rahmet getireceğine inanıyorum.”
“Küçük Menderes sadece İzmir’e değil Türkiye’ye de gıda sağlıyor”
Su kaynaklarının verimli kullanılmasının hayati değer taşıdığını söyleyen İzmir Köy Koop. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, “Tarımsal üretim ve verimliliğin olmazsa olmazı olan suyla ilgili projeleri hayata geçirmek için her zaman birlikte çalışmamız gerekiyor. Bereketli topraklarımızda daha verimli tarım yapabilmek ve doğamızı korumak için su kaynaklarımızın sürdürülebilir yönetimi çok değerlidir. Besinlerimizin devamlılığını sağlamak için su kaynaklarımızı korumalı ve planlı kullanmalıyız. Küçük Menderes Ovası, Türkiye’nin en verimli tarım ovalarından biridir. Sadece İzmir için değil tüm ülkemiz için çalışmalar sunmaktadır. Ovamız aynı zamanda Türkiye’nin en çok süt üreten bölgelerinden biridir ve bitkisel üretim açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli daha iyi değerlendirebilmek için suyumuzu doğru yönetmemiz ve kullanmamız gerekiyor” dedi.
“Ovalarımız çökme tehlikesiyle karşı karşıya”
Türkiye’nin yarı kurak bir coğrafya olduğunu belirten Neptün Soyer, “Ovamızda tarım faaliyetleri büyük ölçüde yer altı sularına bağlıdır. 50 yıl önce 4-5 metreden ulaştığımız yer altı suyu için bugün 150-200 metreden daha derine inmemiz gerekiyor. Son yıllarda yaşadığımız kuraklık ve iklim krizi, suyumuzu verimli kullanmamız için bizlere bir uyarıdır. Bilim adamları, çok fazla yeraltı suyu kullanılması nedeniyle ovamızda çökme olacağı konusunda uyarıda bulundular. Ovamız her yıl 18-29 santimetre arasında değişen çökmelerle karşı karşıya kalıyor. Yer altı sularımız derinleştikçe ovamız da kuraklaşıyor ve küçülüyor. Bu haliyle devam ederse geri dönülmez sorunlarla karşı karşıya kalacağız” dedi.
“Türkiye’ye örnek olacak”
İzmir Köy Kooperatifleri Birliği’nin projeyi desteklediğini yineleyen Neptün Soyer, “Proje gerçekten çok heyecan verici. Suya en çok ihtiyaç duyduğumuz kurak dönemde ovadaki su sorununun çözümünde bu projenin değeri tartışılamaz. İklim krizi ve kuraklığın getirdiği olumsuzlukların farkında olarak bilimsel veriler dikkate alınarak hazırlanan bu ve benzeri projeler bizlere umut veriyor. Geleceğimiz için suyumuzu planlamaya, korumaya ve yönetmeye hazırız. Bugün çok değerli bir başlangıç yapıyoruz. Dünyada kuraklıkla mücadele eden tarımsal amaçlı yağmur suyu hasadı, Türkiye’de ilk kez burada gerçekleştirilecek. İzmir Köy Kooperatifleri Birliği olarak yağmur suyunun her damlasına değer vermek adına bu projeye başlamanın gururunu yaşıyoruz. El ele yürüteceğimiz bu projenin Türkiye’ye örnek olacağına eminim. Elimizden gelen tüm takviyeleri vermeye hazırız. Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda bu projeyi şekillendireceğiz ve sizlerin de desteğiyle hayata geçireceğiz. Bu sayede ovamızın su sorununun analizine, bölgenin en değerli su kaynağı olan yer altı sularımızı besleyerek gıdamızın sürdürülebilirliğine ve gıdamızın sürdürülebilirliğine her zaman katkı sağlayacağız.”
Proje ile üreticilerin elektrik maliyetleri düşecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı ve jeoloji mühendisi Alim Murathan, Küçük Menderes Havzası Yağmur Suyu Hasadı Projesi hakkında teknik sunum yaptı. Alim Murathan, yağmur suyu hasadı ile ovaya düşen yağmur sularını buharlaşmadan depolamayı ve yer altı sularını tekrar doldurmayı hedeflediklerini söyledi. Projenin yeraltı su seviyelerinde değerli artışlar sağlayacağını belirten Murathan, çiftçilerin ve üreticilerin elektrik maliyetlerinin düşürülmesiyle milyonlarca lira tasarruf sağlanacağını söyledi.
18 milyon metreküp su toplandı
Alim Murathan, “Tarlada biriken yağmur sularının yüzde 60’ı artık sıcaklıkla birlikte buharlaşıyor. Yüzde 20’si yeraltına sızıyor, geri kalanı akıyor. Ovamızda çatı analizi yaptık. Ovada Ödemiş ve Tire olmak üzere 173 bin yapımız var. 27 milyon 286 bin metrekare çatı alanına sahipler. Seralarımız da var. 12 milyon metrekare sera alanımız var ve çok önemli suyu topluyoruz. Sadece çatılarımızdan su toplarsak 18 milyon metreküp su yapar. Bu, tüm barajlardan topladığımız sudan daha fazla” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı